19 July 2009

Şimdi Sıra Randevu Almakta...İngiltere'de Evlilik

Şöyle bir kullanma kılavuzu, el kitapçığı olsa her konuyla ilgili yapılacakları anlatan. Baştan bilsek bizi nelerin beklediğini, zaman kaybetmesek deneme yanılma yöntemleri ile. Keşke ama hayat genelde kullanma kılavuzu olmadan geliyor karşımıza çoğu resmi makamlar da yapılacak işlemler için tüm detayları vermiyor.

Register Office'teki başvuru sonrası 15 günlük bekleme süresini tamamladık. Bu süre olası itirazlar için veriliyor ve isimler Register Office panosunda 15 gün süreyle asılı tutuluyor. Başvurumuz olumlu sonuçlanıp 15 günlük süre de bitince sonrasında ne yapacağız diye sorduk ve öğrendik ki evlenmek istediğimiz Register Office’ten randevu alıyoruz. Böyle bir esneklik tanınıyor burada ikametinizin olduğu yerdeki Register Office’e başvuru yapmanız gerekiyor ama istediğiniz Register Office’de evlenebiliyorsunuz. Başvurumuzun sonuçlandığı gün hemen eve gelip telefona sarıldım ve Bath Register Office’i aradım “Haziran başı için rezervasyon talep ediyorum” dedim “Hangi Haziran bu mu gelecek yıl mı” dedi karşıdaki görevli şaşırdım kaldım meğer ilk başvurumuzu yapmadan da istediğiniz gün ve saati alabilmek için arayıp randevu almak mümkünmüş. Bu sebeple aylar öncesinden evlilik başvurusu bile yapmadan gün ve saat ayırtanlar günleri doldurmuş.

Oysaki biz başvuru sonuçlanmadan randevu alınmaz diye düşünüp 15 günü heba ettik! Sonuçta uzun ve çeşitli kereler tekrarlanan telefon görüşmeleri sonucunda Perşembe günü 3.00’e zaman bulabildik. Zaten Cumartesi günü bulma şansı bu sene için yoktu, pazarları da çalışmıyorlar. Bu durumda perşembe saat 3.00’ü bulabildiğimize sevindik, bu kalan tek makul saatti, haftaiçi kalan diğer saattler sabah 10 ve 11 idi. Sabahın erken saatinde kalkıp mahmur bir şekilde evlenme düşüncesi bile yeterince sinir bozucu oldu benim için. Ayrıca hepsi şehir dışından gelecek misafirlerimizin de sabaha yetişme şansı yoktu. Elimizdekileri değerlendirince Perşembe 3.00’ü bulduğumuza sevinmeye bile başladık. Ödemeleri telefonda yaptık, bu aşamada ödeme oda kirası şeklinde, odanın büyüklüğü hafta içi hafta sonu olmasına göre farklı fiyatlandırılıyor yaklaşık 60-150 pound arasında değişiyor. İşlemleri telefonda bitirdikten sonra randevuyu konfirme eden bir mektup ve faturamızı postayla gönderdiler. Nikaha bir kaç hafta kala bu sefer başka bir döküman geldi postayla. İçinde evlilik günü bizi nelerin beklediğini anlatan, seçmemiz gereken yeminleri gösteren ve Register Office adres ve ulaşım bilgilerini gösteren notlar vardı. Gün yaklaşmaya başladıkça yabancı bir dilde ve yabancı bir ülkede evlenme heyecanı sardı beni. Filmlerden aşina olduğumuz şekilde "I take the ... as my wedded husband" vb sözlerle evleneceğimi hayal etmemiştim daha önce. Her ne kadar resmi işlemler bizi şimdiye kadar bunaltmış olsa da şimdi sadece evliliğimizi düşünmeye başladık. Kısa sürede hazırlanmış, çoğu aile bireylerinin katılamadığı bir nikah da olsa, çok sevdiğim Bath'da 5 kişilik aile ve arkadaş grubuyla kıyılan nikahımızı hep mutlu bir şekilde hatırlayacağım.

No comments:

Post a Comment