28 February 2011

İngiltere'de kiralık ev bulmak

İngiltere'de kiralık ev arayışı oldukça pratik, işin en basit tarafı bu bölümü açıkcası. Çoğu ev ilanına web sitelerinden ulaşmak mümkün, ayrıca ilginizi çeken bölgeye gidip tur attığınızda emlak acentası ilanlarını rahatlıkla fark edip bağlantıya geçebilirsiniz. Aşağıdaki siteler online ilan bulmada faydalı olabilir;

Eğer oda arıyorsanız sarı sayfalar şeklindeki web siteleri daha çok işinize yaracaktır. 

Emlak Komisyon Tutarları

İşin mali boyutu Türkiye'ye kıyasla biraz farklı, bizde sadece kiracı emlakçıya komisyon verirken İngiltere'de emlak komisyonu ev sahibi ve kiracı arasında paylaşılıyor. Tabii bu durum kiracı için avantajlı, daha az komisyon bedeli ödüyor. Örneğin Türkiye'de genelde bir aylık kira bedeli olan komisyon tutarı, İngiltere'de bir aylık kira bedelinin %30-35'i.

Depozito-Tenancy Deposit Scheme-TDS
İngiltere'de de ev kiralarken depozito veriyorsunuz. Farkı daha garanti altında paranız, Türkiye'ye kıyasla. Depoziti ev sahibi tutmuyor, Tenancy Deposit Scheme denilen bir kurumda/fonda tutuluyor. Evden çıkacağınız zaman emlak acentası evde inceleme yapıyor, TDS'ye uygundur diye haber veriyor ve para size geri veriliyor.


Finansal Referans Kontrolü (Credit Search)
Evi buldunuz, ilgili masrafları ödemeye hazırsınız, bir de sizin finansal referans kontrolünüz yapılıyor. İlgili kredi kartı, banka, sigorta, işveren gibi kurumlardan sizinle ilgili finansal kredibilite hakkında bilgi alınıyor. Genelde araştırma yapılan bilgi istenilen başlıklar aşağıdaki gibi;

·         Credit search & proof of current residential address (Any County Court Judgments must be declared.)
·         Current/Previous employer
·         Current/Previous landlord
·         Guarantor (if applicable)

Siz evi tutmak istiyorum dediğinizde bu referans süreci başlıyor ve yaklaşık 7-10 gün sürüyor. Malum önceki yazılarımda bahsetmiştim ana iletişim yolu mektup-posta bu sebeple bu süreç zaman alıyor. Ev kiralamayı düşünüyorsanız bu süreyi de baştan planlamakta fayda var.


Biraz sıkıcı bir yazı olmuş olabilir! ama işin zaten pek de keyifli olmayan tarafları bunlar. Dilerim bu süreçleri çabuk atlatır, en kısa zamanda evinize yakın parkta yürüyüşler yapmaya, varsa balkonunuzda/bahçenizde çiçek süslemelerine başlarsınız.

No comments:

Post a Comment