03 August 2009

Dil Bilgisi!

İngiltere’de sizi farklı bir İngilizce bekliyor, okulda ya da kitaplarda öğrendiğinizden farklı, hem aksan olarak hem de kullanılan kelimeler açısından. Gerçi bu değişimin bir kısmı deformasyon, bizler dilimize giren yabancı sözlüklere kızıyoruz dilimizi bozuyor diye ki ben de bu gruptayım, burada sokaktaki dil ciddi bir deformasyon geçirmiş durumda. Bu sebeple sokakta konuşulan dil ile eğitimli ya da eski jenerasyonun konuştuğu dil arasında farklar var. Şiir gibi akan hem kulağa çok hoş gelen hem de çok net ve anlaşılır olan İngilizceyi az sayıda kişi konuşuyor, bunun en iyi örneği de Prens Charles. Televizyonda bir programda yakaladığınızda saatlerce oturup onu dinlemek istiyorsunuz. Ancak aksini duymak istiyorsanız Guy Ritchie'nin Snatch filmi veya Türkiye'de de gösterilen Hollyoaks dizisini seyredin biraz.


Çok temel diyaloglar ciddi değişim geçirmemiş ama farklılıklar söz konusu. Örneğin karşılama ve selamlama ifadelerinde, eski jenerasyonun saat dilimine göre; Good Morning, Good Afternoon, Good Evening şeklinde karşılama sözcüklerini kullandıklarını görecekseniz. Genç jenerasyon ise “Hello”’nun değişik versiyonlarını kullanmakta. Bizim ingilizcede öğrendiğimiz belki de ilk kelime olan “Hello” hala kullanımda ama daha genel ve sık kullanımı “Hi there”, “Hi” şeklinde, ama esas sokakta, çarşıda, pazarda en sık kullanılan karşılama sözcüğü ise başka ve nedense bana hala sempatik gelmediği için kullanmamakta ısrar etmekteyim ve karşınızda “Hiya”. "Hi you"'dan türetilmiş olduğuna dair varsayımlar olsa da çok net bir bilgi yok bu konuda. Sokakta sıklıkla duyacağınız bir karşılama kelimesi "hiya".

Neyse selamladınız derdinizi anlattınız gideceksiniz bu sefer de gelen cevap “Cheers”, şerefe diyorlar zannetmeyin, çoğu cümle bitiminde kullanılan, sağol, eyvallah, sorun değil, güle güle gibi çeşitli manalara gelebilecek bir ifade. Bir de “Thanks” ve “Thank You”’nun değişime uğramış hali var “Ta”! Bana henüz “Ta” diyen olmadı ama haberdarım bu kelimeden:)

İngiltere'de yenisiniz ve alışverişe çıktınız ilk etapta beklemediğiniz, bu sebeple şaşırabileceğiniz aşağıdaki 5 durum ve ifade ile karşı karşıya kalırsınız.

Kapıdan girdiniz etrafa bakıyorsunuz ki görevli size doğru yaklaştı ve “Are you allright there?” dedi. Bana niye “orada iyimisin” dedi diye düşünmeye başlayabilir ve ben iyiyim burada sen orada iyimisin diye cevap verebilirsiniz! Aslında yardıma ihtiyacınız var mı diye soran bir ilgi cümlesi bu, Türkiye’de ise bir yabancı mağazaya girdiğinde önce “welcome” sonra da“May I help you?” deriz, onlar da bu yardım etme düşüncesini anlamaz bazen rahatsız olurlar.

Yukarıdaki ilk ilgi ifadesinden sonra “yok ben öyle bakıyorum” derseniz, bu sefer “ok give me a shout” diye cevap gelir. Şimdi bana niye bağırsana dedi ki diye düşünebilirsiniz ilk duyduğunuzda, aslında bir şeye ihtiyacınız olursa ben buralardayım bana haber verin demek isterler.

Giyim eşyası satan bir yerdeyseniz ve kabinde beğendiğiniz kıyafetleri denediniz, denediklerinizi görevliye kabin çıkışında teslim ederken size sorulacak soru “any good?” olur. Bu biraz daha doğrudan bir soru sizi şaşırtmayabilir:)

Beğendiğiniz ürünleri aldınız kasada ödeme yapacaksınız, işlem bitti gelen soru “Do you need a bag?” Hani belki burada adet böyle her alışveriş yapana bir çanta promosyonu var diye düşünebilirsiniz! Ama aslında bildiğimiz naylon poşeti kastetmektedirler. Bazısı daha açık olarak “carrier bag” der.

Daha çok süpermarketlerde eğer ödemenizi bankamatik (ATM) kartı ile yapıyorsanız karşınızda çıkan soru “Do you want cash back?” olur. Bu bir promosyon değil heveslenmeyin alışveriş yapana nakit geri ödeme yapmıyorlar. Bu sorunun sebebi süpermarketlerin bir nevi ATM hizmeti vermesidir. İstediğiniz tutarda nakit ödemesini hesabınızdan düşerek yaparlar.
Sonuçta bu ifadeler zor değil ama başlangıçta beklenmedik olabilir, bir kaç deneyimden sonra artık bilmediğiniz bir yöntem ve ifade şekli kalmayacak.

4 comments:

  1. Sezin'cigim,
    Blog'una bayildim. Ufaklik uyuyor, firsattan istifade biraz okuyayim dedim. Umarim hersey yolundadir.
    PS: "Hiya" nin acilimi "Hi there" :)

    ReplyDelete
  2. merhaba
    blogunuza tesdaufen rastladim. rarli seyler yazmisiniz. bende ingiltrede oturuyorum yaklasik 7 senedir.batha yakinim.eger gorusmek tanismak isterseniz email adresimi yazacagaim.ben ufak bi kasabadayim.kebacilardan baska turk yok. tanidigim gorustugum turk yok. bi kac turk bayan vardi onlarlada bagim koptu.eger isterseniz tanisabiliriz.

    ReplyDelete
  3. teşekkürler yorumlar ve bilgiler için:)

    ReplyDelete
  4. makalenıze tesadufen rastladım ve gercekten begendım.. ıngıltereye bırsure sonra gıtmeye hazırlanıyorum.. bıraz olsun korkuları bastırıyor(aydınlatıyor) yazınız... deneyımlerınızı paylasmanız oldukca dusuncelı bır hareket.. emegınıze saglık... esınızle bırlıkte mutlu bır yasam dılerım.. take care

    ReplyDelete