26 February 2011

İngiltere'de ev kiralamak-II-kira sözleşmesini sonlandırmak

Tenancy Contract:Rolling Contract/Fixed Contract

İngiltere'de ev kiralama genelde acentalar aracılığıyla yapılıyor, bunun artıları da var tabii, her şey profesyonel ve objektif ancak aynı zamanda katı ve kuralcı. 1 senelik kira kontratı yaptıysanız bu süre içinde çıkarsanız tüm kirayı ödemeniz gerekiyor. Bu kural Türkiye'de de var ama pratikte çok nadir uygulanıyor, bir aylık ihbar verip kontratı sonlandırırız genelde. Acenta ile yaptığınız bir kira kontratında bunu unutun o yüzden minimum süre ile sözleşme yapmak en iyisi, hayat bu belli olmuyor. Hatta acenta yetkilisine peki öldük diyelim o zaman ne olacak dediğimizde gene kalan kiranın ödenmesi gerekir diye cevap verdi bize! Bu işi garantiye almak için de sözleşmeyi evde kalan herkesle yapıyorlar, Örneğin bizde sözleşme tarafı hem ben hem de eşim oldu, ikimizden de imza aldılar. İmzalanan sözleşmenin türü Assured Shorthold Tenancy.


Kira sözleşmesi dolduğunda bir şey yapmazsanız rolling contract olarak otamatik uzuyor bu uzayan süre içinde ihbar verip çıkabilirsiniz. Yani ilk sözleşme bölümü katı kurallar içinde uzayan dönem daha esnek.
Tabii ev sahibi ve acenta rolling contract'ları pek tercih etmiyor, bizim süremizin dolmasına yakın hemen mektup geldi acentadan iki seçenek sunulmuş 6 aylık uzatma, 1 yıllık uzatma diye. Bizim de tarihi net olmayan bir taşınma planımız vardı. Önce telaşlandım, internette yaptığım araştırmada mektubu görmezden gelin diye öneriler vardı! Pek içime sinmedi ama öyle yaptım. Sonradan anladım ki sizi bir şekilde bağlamak istiyorlar o yüzden rolling contract'tan bahsetmiyorlar bile hemen fixed contract şeklinde uzatmak istiyorlar. Siz de bunu bilmiyorsanız birini seçip bağlanıyorsunuz.



2 comments:

  1. blogunuzu çook sevdim, keşke yazmaya devametseniz, ihtiyacım olan zamanda bana o kadar yardımcı oldunuz ki blogunuz aracılığıyla,çok teşekkür ederim. sizi ekleme listeme aldım bir umut yeni yazılar görürüm diye :)

    ReplyDelete
  2. çok teşekkürler, böyle yorumlar bana tekrar yazma motivasyonu veriyor:) koşuşturmadan biraz ihmal ettim, en kısa zamanda yeni yazılar eklemek istiyorum, takip edin;)

    ReplyDelete